Oprichten van een vzw

Als je jeugdvereniging nog geen vzw is, dan heb je de keuze. Ofwel richt je voor de volledige werking van je vereniging een vzw op. Ofwel richt je een ondersteunende vzw op die zich over een bepaald onderdeel van je vereniging ontfermt, bijvoorbeeld de infrastructuur.

Als je voor dit laatste kiest, dan kan de jeugdvereniging zijn aandacht richten op de werking. Het is de taak van de ondersteunende vzw om je jeugdvereniging bij te staan en de voorwaarden te vervullen opdat je werking in het gebouw kan doorgaan. Dit heeft verder als voordeel dat je heel wat mensen met een specifieke expertise (een handige harry, een administratieve crack, …) kan betrekken bij je vereniging. Zeker voor jeugd- en jongerenbewegingen is dit een goede zaak. Vaak beschikken ze over een structuur die zijn waarde al heeft bewezen. Zo komt wellicht geregeld een leiderskring, groepsraad, bondsstaf, … samen waarin de leiding gezamenlijk beslissingen neemt.

Voor jeugdhuizen ligt dit wat anders. Er zijn enkele bijkomende voordelen aan de omvorming van de hele vereniging tot vzw. Vele jeugdhuizen organiseren regelmatig activiteiten en/of sluiten contracten af met een hoge financiële impact (concerten, brouwer, werknemer in dienst…). Een jeugdhuis dat permanent openstaat voor alle jongeren heeft ook vlugger te maken met rechtszaken, schadegevallen enzovoort. Andere jeugdhuizen moeten dan weer een milieuvergunning aanvragen. Een vzw als jeugdvereniging is in dit geval meer dan aangeraden: als afzonderlijke rechtspersoon kan de vzw vrijer de belangen van de vereniging verdedigen. Bovendien zijn door de verplichte organen die het beheer van de vzw moeten waarnemen de inspraakkansen voor de medewerkers gegarandeerd.

Elke jeugdwerkkoepel heeft een eigen visie hieromtrent geïnspireerd door de eigenheid van elke vereniging. Vraag zeker eens bij je koepel na hoe zij het zien.

MEER INFO

  • 'VZW' is een brochure van de federale overheidsdienst justitie. Je kan ze hier downloaden
  • 'VZW... een goed idee?' is een handleiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor scouts- en gidsengroepen die een vzw willen oprichten. Je kan de brochure hier downloaden. 
  • de brochure 'verzameld werk' van Chirojeugd Vlaanderen geeft chirogroepen alle nodige informatie over de vzw-wetgeving en helpt groepen een vzw op te richten. Je kan ze hier downloaden.
  • Kijk ook eens op www.vsdc.be , de site van het Vlaams Studie- en Documentatiecentrum voor vzw's.