De keuken

Een van de meest risicovolle plekken voor brand is de keuken. Hier heb je water, elektriciteit, gas en warmte tegelijk, wat het risico op brand serieus verhoogt.

Bij activiteiten in de keuken moet, wat er ook gebeurt, permanent een leider aanwezig zijn. Deze leider moet weten waar alle brandbestrijdingsmiddelen staan en hoe deze gebruikt moeten worden. Hij moet in geval van nood ook alle gaskranen kunnen afsluiten.

Verder moet er in een keuken ook een blusdeken aanwezig zijn. Vaak kent men het juiste gebruik ervan niet. Dit kan ervoor zorgen dat de gebruiker van het deken brandwonden oploopt of dat de situatie verergert. In het onderdeel over brand blussen wordt uitgelegd hoe een branddeken gebruikt moet worden.

Een klassieker in de keuken zijn de vaatdoeken en handdoeken. Na de vaat blijven deze nat achter en worden ze netjes op de radiator gehangen om te drogen. Maar eens een vaatdoek of handdoek droog is, blijft de radiator verwarmen en loop je het risico dat de doeken in brand schieten. Hang je handdoeken dus niet op de radiator, maar wel op een stoel of een rekje in de buurt ervan. Of laat ze drogen door de zon of de kamertemperatuur, wat bovendien milieuvriendelijker is.