Verwarming

De opwarming van de ruimtes kan op verschillende manieren gebeuren. Met het oog op brandveiligheid geniet centrale verwarming de voorkeur.

Algemene voorwaarden

Je kan verwarmen op stookolie, gas, elektriciteit, hout of kolen. De regels rond brandveiligheid zijn afhankelijk van welke brandstof je gebruikt. Toch kunnen we algemeen stellen dat verwarmingstoestellen moeten beantwoorden aan de volgende voorwaarden:

  • De toestellen en aansluitingen zijn ‘correct en veilig’ geïnstalleerd. Doe dit net zoals met elektriciteit niet zelf, maar laat de installatie over aan mensen met kennis van zaken. Gasinstallaties moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen, terwijl de installaties op stookolie en vaste brandstoffen elk jaar moeten onderhouden moeten worden door een erkende technieker. Centrale verwarmingstoestellen ouder dan 15 jaar moeten eenmalig aan een verwarmingsaudit worden onderworpen binnen een termijn van twee jaar nadat het toestel 15 jaar oud is geworden.
  • De verwarmingstoestellen zijn verbonden met een goed trekkende schoorsteen en zijn zo gemaakt dat een volledige en regelmatige afvoer van de verbrandingsgassen verzekerd is.
  • Indien jullie een thermostaat hebben, controleer je deze best regelmatig op een goede werking. Dat verhoogt niet alleen de brandveiligheid van je lokaal, maar kan ook het rendement verbeteren. Neem hiervoor contact op met een installateur.
  • Elke ruimte waar er een verbrandingstoestel staat dat lucht verbruikt uit de ruimte (zoals een kolenkachel, houtkachel, oude stookketel, petroleumkachel, gasbrander…), moet degelijk verlucht worden. Dit vooral om te vermijden dat de zuurstofconcentratie daalt in de ruimte en de koolmonoxideconcentratie oploopt (typische eerste klachten: hoofdpijn, rode wangen, lichte duizeligheid…). Enkel moderne branders met het zogenaamde ‘dubbele buis’-systeem, trekken hun benodigde verbrandingslucht rechtstreeks van buiten. Dit zijn dan ook de meest veilige toestellen.

Tip: Probeer op de jeugddienst of jeugdraad afspraken te maken over de controle van jouw verwarmingstoestellen. Een erkende controleur kan misschien de toestellen van de verschillende jeugdverenigingen in jouw stad of gemeente controleren. De opvolging van de controles zal hiermee gegarandeerd zijn en het kan misschien ook een stukje goedkoper.

Centrale verwarming

De bekende term 'centrale verwarming' slaat erop dat de opwarming op één plaats gebeurt. Het verwarmde water of de verwarmde lucht wordt daarna door het volledige lokaal gestuwd. Bij dit type van verwarming heb je maar één plaats waar de warmte ontwikkeld wordt, waardoor het brandgevaar zich dus ook concentreert op die plaats.

Individuele verwarmingstoestellen

Daarnaast heb je mobiele vuurtjes of individuele vaste verwarmingstoestellen. Deze manier van verwarmen gebeurt afzonderlijk, in de verschillende ruimtes binnen het gebouw. Hier gebeurt de warmteontwikkeling op verschillende plaatsen, waardoor het brandrisico gespreid wordt doorheen het lokaal.

Deze toestellen worden uitgevoerd in verschillende versies: petroleum, elektriciteit, gas … We raden het gebruik van dergelijke toestellen in principe af, omdat de meeste onveilig zijn. Doordat het dikwijls verplaatsbare toestellen betreft, zijn deze toestellen gevoeliger voor slijtage en slecht gebruik. Bij de toestellen die je moet vullen met brandstof, is het gevaar op lekken of slecht afsluiten redelijk groot, waardoor ook de kans op brand sterk toeneemt.

Veilige radiatoren

Vaak belanden natte kledij of andere zaken op de radiator. Dat houdt niet alleen heel veel warmte tegen, het kan ook de start van een brand betekenen. Om dit te voorkomen, raden we aan om een metalen kader rond de radiator te plaatsen (met voldoende ruimte tussen de radiator en het kader).