Onroerende voorheffing

De ‘onroerende voorheffing’, ook wel de ‘grondbelasting’ genoemd, is een gewestbelasting op het inkomen uit gronden en gebouwen. Sinds 2016 zijn jeugdwerkorganisaties in het Vlaamse Gewest hiervan definitief vrijgesteld. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt sinds 2017 een vrijstelling voor jeugdwerkgebouwen. Dat is goed nieuws, want op die manier bespaar je gemakkelijk enkele honderden euro's op de kosten voor je jeugdlokaal of jeugdhuis.

In het Vlaams Gewest geldt de vrijstelling zowel voor lokale en bovenlokale jeugdverenigingen, als voor jeugdwerk dat actief is op Vlaams niveau. Meer informatie over de regelgeving in Vlaanderen vind je hier.

Ligt je lokaal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan gelden er andere regels.

De onroerende voorheffing is een belasting die betaald moet worden door de eigenaar, erfpachter, vruchtgebruiker of opstalhouder van een gebouw of grond. Wanneer je vereniging zelf eigenaar, erfpachter, vruchtgebruiker of opstalhouder is van je lokaal ben je vrijgesteld van de onroerende voorheffing. Maar ook als jullie lokaal eigendom is van iemand anders, heeft de eigenaar recht op een vrijstelling van onroerende voorheffing. Misschien wil de eigenaar je in ruil wel een korting geven op de huurprijs...

Om aanspraak te kunnen maken op een vrijstelling van onroerende voorheffing in het Vlaams Gewest moet je je lokaal registreren op jeugdmaps.be. Meer informatie vind je hier.

Krijg je toch een aanslagbiljet in de bus, dan kan je een bezwaarschrift indienen.