Verzekeringen
Een verzekering is een contract dat je afsluit met een verzekeraar. Het verzekeringscontract biedt gedurende een bepaalde periode bescherming tegen de financiële gevolgen van schade die je lijdt of veroorzaakt. In ruil voor een verzekeringspremie biedt de verzekeraar een financiële vergoeding als de verzekerde schade lijdt of veroorzaakt.
Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten. Je kent waarschijnlijk wel de brandverzekering, de autoverzekering en de familiale polis. Voor elk risico schijnt er wel een verzekering te bestaan. Het antwoord op de vraag of je ‘goed’ verzekerd bent, ligt dan ook in de contracten die je afsloot. Reden genoeg om die contracten zorgvuldig te bestuderen.
Voor je een verzekering afsluit, moet je informatie inwinnen. Ga eerst te rade bij jouw jeugdwerkkoepel. Zij kunnen je alle nodige info bezorgen en hebben vaak bestaande overeenkomsten met een makelaar waar ze mee samenwerken. Op die manier kun je genieten van een goedkope verzekering.
Raadpleeg daarnaast bij voorkeur verschillende agenten of makelaars. Laat je bij de keuze voor een maatschappij of een tussenpersoon leiden door kennis en bekwaamheid, eerder dan door familiebanden of vrienden. De tussenpersoon heeft een heleboel informatie nodig om je de formule te kunnen aanraden die het beste aan jullie noden aangepast is en tegen de beste prijs. Verzwijg geen inlichtingen die de beoordeling van het risico kunnen beïnvloeden. Je kunt er de voordelen van een verzekeringscontract mee tenietdoen.
De premie is de prijs van de verzekering. De prijs wordt bepaald door rekening te houden met de omvang van het risico en de geboden dekking. Het risico is de kans op schade.
Binnen het verzekeringsaspect zijn de onderstaande aandachtspunten belangrijk:
- Je kunt je nooit voor alles verzekeren.
Het uitgangspunt blijft dat je handelt als een ‘goede huisvader’, en zo heel wat problemen voorkomt. Altijd zullen er wel situaties zijn waarin de verzekering niet uitbetaalt. Bij het kiezen van een verzekering vertrek je best van wat er regelmatig zou kunnen foutlopen, en niet van wat er ooit misschien eens zou kunnen mislopen. Te veel verzekeringen afsluiten kost je bovendien handenvol geld. - Neem de polis altijd grondig en volledig door.
Het verzekeringstaaltje is niet makkelijk te begrijpen, maar na wat studiewerk geeft dit je toch heel wat informatie. - Bestudeer de clausules aandachtig.
- Ga na of de dekking voldoende is.
Zijn alle activiteiten die tot de kern van je werking behoren gedekt door de afgesloten verzekering? Verhuur je regelmatig je lokaal en is een extra verzekering gewenst? - Vermijd onderverzekering (de verzekerde som is lager dan het verzekerde belang).
Als je bijvoorbeeld maar 80 procent van de waarde verzekert, krijg je maar 80 procent van de waarde vergoed bij schade. - Vermijd oververzekering (de verzekerde som is hoger dan het verzekerde belang).
Je wordt sowieso nooit meer vergoed dan de waarde van het verzekerde. - Hou bij het afsluiten van een verzekering rekening met nieuwe leden, wervingsactiviteiten of openspeeldagen, verhuur, enz.
Vraag naar de mogelijkheid om nieuwe leden automatisch voor bijvoorbeeld drie bijeenkomsten te verzekeren.
Alle mogelijkheden tot en met de kleinste risico’s verzekeren is erg duur. Kleine schadegevallen kun je met enige inspanning zelf oplossen. Zorg liever dat de grootste risico’s verzekerd zijn. Een verzekering neem je als het ware om het voortbestaan van de vereniging te waarborgen als er ooit schadegevallen ontstaan. Maak een kosten-batenanalyse. Weeg de wenselijkheid van een verzekering af aan de hand van de omvang van de vereniging, haar belangrijkste activiteiten, de premie, enzovoort.
Welke verzekeringen zijn vereist voor je lokaal?
- Brandverzekering gebouw
Die verzekering dekt de schade aan het gebouw ten gevolge van brand. In principe moet de eigenaar ze afsluiten, maar als die weigert, is het de verantwoordelijkheid van de huurder om dit te regelen. Vraag zeker na of de eigenaar ‘afstand van verhaal doet’. Dat betekent dat hij of zij in geval van schade door brand de kosten niet zal doorrekenen aan de gebruikers. Check zeker of die ‘afstand van verhaal’ ook in het huurcontract staat. - De premie van de brandverzekering is gebaseerd op het bedrag dat het zou kosten om na een brand een gelijkaardig lokaal te bouwen.
- Brandverzekering inboedel
Deze verzekering is niet verplicht, maar het is wel zeer hard aan te raden om ervoor te kiezen. De premie is gebaseerd op de waarde van de bezittingen. - Objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing
Die verzekering dekt schade aan personen ten gevolge van een brand of ontploffing.
Ze is verplicht voor openbare gebouwen zoals jeugdhuizen. Als je je lokaal enkel gebruikt voor de eigen werking, of als je verhuurt aan ander jeugdwerk, is het niet nodig om deze verzekering af te sluiten. Hou je fuiven of een spaghettislag, of verhuur je aan niet-jeugdwerk, dan is deze verzekering wel verplicht.
Los van het beschikken over of gebruik maken van een gebouw moet een vereniging de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten. Je vrijwilligers verzekeren voor burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht door de wet, voor je leden is het wenselijk. Die mensen verzekeren tegen lichamelijke ongevallen kan ook nuttig zijn. Informeer zeker bij je koepel: normaal zijn die verzekeringen automatisch verbonden aan het lidmaatschap.
Ook al zijn een aantal verzekeringen niet verplicht, het is geen overbodige luxe ze toch af te sluiten. Het bespaart je zelf mogelijke problemen en kadert binnen de dienstverlening die je de leden wilt geven. Ouders verwachten bovendien van een vereniging waar zij hun kinderen aan toevertrouwen dat ze voldoende maatregelen treft. Informeer hen hier zeker over.
Voor algemene informatie kun je terecht bij je jeugdwerkkoepel, maar ook bij Assuralia, de Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen. Bij geschillen met een verzekeringsmaatschappij kun je schriftelijk terecht bij de Ombudsman van de Verzekeringen.