Uitvoering en opvolging

De aard van een (ver)bouwproject kan sterk variëren. Bij de één gaat het om enkele inwendige comfortverbeteringen binnen (bijvoorbeeld nieuwe toiletten, nieuwe verwarming, nieuwe elektriciteit en een brandtrap), bij de ander gaat het om een volledige nieuwbouw.

De opeenvolging van de verschillende werken moet je niet zelf uitvinden, kijk eens naar de fasering van een gewoon bouwproject: van fundering en riolering, over ruwbouw met dakafwerking en buitenschrijnwerk, over technieken, pleisterwerken en ‘chape’ tot de laatste afwerkingen zoals vloerbedekking, binnendeuren en schilderwerken.

De bouwcoördinatie (het plannen in de tijd) is een onontbeerlijke taak die duidelijk door iemand moet worden opgenomen. De één kiest voor een officiële ‘bouwcoördinator’, de ander voor een algemene aannemer. Ook architecten of een vrijwilliger uit je jeugdvereniging kunnen dat voor hun rekening nemen.

De manier waarop je de uitvoering van het bouwproject aanpakt, is sterk projectafhankelijk. Bij de één is het een groot doe-het-zelfproject met een heleboel geëngageerde vrijwilligers, bij de ander is het een eerder klassiek bouwproject waar je als jeugdbeweging enkel ‘opdrachtgever’ bent en (bijna) alles laat uitvoeren door aannemers. We kunnen hier dus onmogelijk een stappenplan op maat meegeven voor jouw jeugdorganisatie. In elk geval zijn er verschillende zaken om op te volgen. Die kunnen we wel op een rijtje zetten.