Chiro Klein-Vorst gaat bouwen

LAAKDAL - Chiro Klein-Vorst gaat bouwen. Een volledig nieuw gebouw moet zo snel mogelijk verrijzen op een perceel dat de gemeente Laakdal ter beschikking stelt met een renteloze lening erbovenop. Ook de Vlaamse overheid doet mee met een pak subsidies. Verder zijn er nog de families en de vele sympathisanten die op één of andere manier bijspringen om dit project te verwezenlijken. 

Hieronder geven we een stukje weer uit de speech van vorige zondag waarin zowat alles gezegd werd wat een buitenstaander moet weten over de bouwplannen van de 'Chiro Bijef' (Chirobouw op z’n Vorsts):

... Zoals dat dikwijls gaat, is voor deze bouw een vzw opgericht. En via deze vzw werden – en worden nog altijd – verschillende acties op het getouw gezet om de kas te spekken. Maar geen enkele jeugdbeweging kan de kosten voor de bouw van nieuwe lokalen volledig zelf dragen ... Dat zou ook niet te verantwoorden zijn. Wat wél te verantwoorden is wegens het belang van jeugdbewegingen is dat de overheid een beetje bijspringt. En dat doet de gemeente Laakdal ... in de vorm van dit prachtige perceel waarover we mogen beschikken, en een renteloze lening van € 200 000 die we over 30 jaar mogen terugbetalen.

Dat doet ook de Vlaamse overheid in de vorm van subsidies ... We hebben een lijvig dossier ingediend ... en aan de hand hiervan heeft Toerisme Vlaanderen ons een subsidie toegekend van € 160 000. Hiermee kunnen al bijna 40 procent van onze kosten betaald worden.

Die subsidiëring door de Vlaamse overheid is mogelijk omdat 'Den Chiro Bijef' niet enkel een jeugdbewegingslokaal zal zijn ... maar ook een jeugdverblijfcentrum. Het gebouw zal immers ook verhuurd worden aan jeugdgroepen voor weekends en kampen. En die huuropbrengsten kunnen dan weer gebruikt worden om onze renteloze lening af te lossen."

Ludo Vervloet - 12 juni 2013 - Het Nieuwsblad