Brand legt lokalen Chiro Humbeek volledig in de as

HUMBEEK - Het lokaal van de plaatselijke Chiro in Humbeek is zondagavond volledig afgebrand. De brandweer kwam ter plaatse, maar kon het lokaal niet redden. Niemand raakte gewond. De Humbeekse inwoners reageren aangeslagen.

De brandweer in Zaventem werd om 16u50 opgeroepen voor een brand bij de Chiro van Humbeek in de Meiskensbeekstraat. Uitzonderlijk waren er die dag geen activiteiten. Ook de Chiroleiding had geen werking, zij waren toevallig op weekenduitstap. Gewonden vielen er dan ook niet, maar de brand doet de vrijwilligers van de plaatselijke Chiro toch veel pijn."Ik heb de Chiro in 1968 nog gesticht. In 1970 hebben we met vele vrijwilligers de lokalen gebouwd. Het gebouw is pas nog gerenoveerd. We moesten het brandveilig maken, omdat het ook verhuurd wordt voor bivakken. En dan gebeurt dit", zegt Gaston Bosmans.

Tientallen buurtbewoners troepten samen bij de parochiezaal, op een steenworp afstand van het brandende Chirogebouw. Jong en oud kijkt machteloos naar de uitslaande vlammen. Buurtbewoners vallen elkaar geëmotioneerd in de armen. "De hele gemeenschap is aangedaan. Iedereen hier heeft een band met de Chiro", zegt burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens (CD&V). "Het is een geluk dat er niemand aanwezig was", troost ze de aangeslagen vrijwilligers. "Het had nog veel erger kunnen zijn."
 

Versterking

Rond 18 uur arriveerde er een extra brandweerwagen ter versterking van de aanwezige ploeg. Maar die kon nog maar weinig doen. "De brandweer is overgegaan tot defensieve brandbestrijding", bevestigt de woordvoerder van brandweerzone Vlaams-Brabant West Alain Habils. "Dat betekent dat ze het gebouw nu gecontroleerd laten afbranden." Het volledig uit hout opgetrokken Chirolokaal en alle spullen in de opslag gaan verloren.

"Mijn buurjongens zijn komen aanbellen met het nieuws over de brand", zegt een buurtbewoonster. "Mijn kinderen waren op dat moment thuis, maar de hele Humbeekse jeugd komt vaak spelen op het terrein van de Chiro en in de nabijgelegen speeltuin. Iedereen ervaart het als een veilige plek", zegt ze.

Schepen van Jeugd Patrick Vertongen (CD&V) noemt de brand een klap voor de gemeenschap. "De vrijwilligers doen hier schitterend werk voor de jeugd", zegt hij. "De gemeente zal de koppen bij elkaar steken om het verlies van de lokalen zo snel mogelijk op te vangen. Misschien kunnen we tijdelijk containers voorzien."

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De lokalen van de Chiro lagen ver genoeg van andere gebouwen, waardoor de brand voor omliggende panden geen gevaar vormde.

Bron: HLN 26/10/2015