Chiro Steenhuffel bouwt lokalen met hulp van de buurt

Het hele dorp heeft geholpen bij de bouw van de Chirolokalen. Niet de eerste keer dat ze zoiets doen. Ook bij de bouw van Leireken, Forever Band en de Kantine van SK Steenhuffel hielpen de inwoners.

Na een goeie twee jaar zijn de lokalen van de Chirojongens en -meisjes van Steenhuffel klaar. Opmerkelijk, want het zijn de inwoners zelf die in grote mate de klus klaarden. En het is niet voor het eerst dat de Steenhuffelnaars hun samenhorigheid tonen. "Iedereen in Steenhuffel, groot en klein, heeft zijn steentje bijgedragen," zegt Jeroen Rottiers van vzw Etaasj.

Er moet toch iets bijzonders in het Steenhuffelse leidingwater zitten. De bewoners spreidden de voorbije decennia een op zijn zachtst gezegd hartverwarmende samenhorigheid tentoon. Er heerst een dynamiek waarbij niet gewacht wordt tot er van hogerhand initiatief komt als het op projecten ten voor de gemeenschap aankomt.

Twee jaar lang hebben talloze vrijwilligers namelijk elke zaterdag en elk vrij moment de nieuwe lokalen steen voor steen opgebouwd. "Wie niet sterk of handig was, zorgde elk weekend opnieuw voor eten en drinken voor de helpers, verfde de lokalen in een mooi kleurtje of zorgde dat alles achteraf opgekuist werd."

Eigen spaargeld

"We konden ook rekenen op heel wat sponsors: bedrijven en overheden zoals de gemeente Londerzeel en Toerisme Vlaanderen. Maar ook particulieren hebben voor liefst 20 000 euro van hun eigen spaargeld in de toekomst van de Steenhuffelse jeugd gestoken."

"Vijf jaar terug hadden we nooit kunnen dromen dat de nieuwe lokalen er ook werkelijk zouden komen. De Chiromeisjes zaten in het dorpscentrum en de Chirojongens op de Gheyselberg, tussen de velden richting Malderen. De lokalen van beide Chirogroepen waren veel te klein, totaal verouderd en er was te weinig speelruimte. Oplapwerkjes aan de lokalen volstonden niet meer."

Daarom werd ervoor geopteerd om de Chiromeisjes naar de Gheyselberg te laten verhuizen. Eenmaal het plan vaststond, begon het echte werk."

Twee jaar later mag het resultaat gezien worden, dankzij de vele helpende handen. De gloednieuwe lokalen zijn ingewerkt in de natuurlijke helling met daarbovenop een groendak. Alle moderne voorzieningen zijn aanwezig, er is voldoende bergruimte, een mooie keuken en vooral meer speelruimte dan ooit. "Gelukkig hangt Steenhuffel zo erg aan elkaar, anders hadden we dit nooit kunnen realiseren," beseffen Maarten en Jeroen Rottiers.

 ...

Het Laatste Nieuws - 6/9/2014