Gemeenteschool biedt oplossing voor huisvestingsprobleem KLJ Schoonaarde

De jeugdbeweging werkte samen met het stadsbestuur en de gemeenteschool om tot een oplossing te komen.

Het huisvestingsprobleem van de KLJ van Schoonaarde is van de baan. Al twee jaar lang zochten de jongeren naar een eigen stek die groot genoeg was voor hun leden. Nu krijgen ze een eigen ruimte op het schoolterrein, met een container.

De KLJ in Schoonaarde bestaat sinds 2012 en kreeg toen een onderkomen in de gemeentelijke basisschool De Klinker in Schoonaarde. Ze startten met 60 leden, maar dat waren er al snel tachtig en de school was geen ideale locatie meer. "We hebben onze eigen noden. De ruimte die we van de school ter beschikking krijgen, volstaat niet," zegt Jonas Mathijs van de KLJ. De jongeren trokken de afgelopen twee jaar al meermaals aan de alarmbel. Ze dienden zelfs een verzoekschrift in bij de Dendermondse gemeenteraad om gehoord te worden. Uiteindelijk kaartten ze hun noden aan voor de voltallige raad. "We dachten eraan om de zolder van de school in te richten als onze eigen stek," zegt Adriaan De Paepe. "Ook een grote weide, waarop we een leefcontainer zouden kunnen plaatsen, was een mogelijkheid."

Al hun denkpistes bleken echter onhaalbaar, wegens bouwvoorschriften en veiligheidsregels. De voorbije maanden leek het even stil te zijn rond de problemen van de KLJ, maar nu komt er dan toch een oplossing uit de bus. CD&V-schepenen Lien Verwaeren van Jeugd, Leen Dierick van Gebouwen en Martine Van Hauwermeiren van Onderwijs zaten daarvoor samen met de jongeren van de KLJ.

Ruime container

"De jongeren mogen een deel van het schoolterrein gebruiken," legt Verwaeren uit. "Het gaat om een afgelegen deel van de speelplaats. Die is toch meer dan groot genoeg voor de leerlingen van de gemeenteschool. Momenteel ligt het er niet zo goed bij, dus het wordt toch niet gebruikt. De bedoeling is om de huidige mazouttank en berging wat te verplaatsen, zodat er voldoende ruimte ontstaan om ook de KLJ een plaats te geven. Zij kunnen hier dan een ruime container op plaatsen."

Daarin kunnen de jongeren hun materiaal opbergen. "We zijn heel tevreden met deze oplossing," zegt Mathijs. "De voorbije jaren moesten we constant met materiaal heen en weer sleuren. Het lag overal verspreid in de gemeente. Handig is anders. Dat alles nu op één plek gecentraliseerd zal zijn, en dan nog op de plaats waar we spelen en activiteiten doen, is ideaal. Dit is een stap in de goede richting om de toekomst van KLJ Schoonaarde veilig te stellen."

...

De jongeren gaan nu op zoek naar een betaalbare tweedehandscontainer en moeten een bouwvergunning aanvragen. Om het project te financieren, zullen ze een beroep kunnen doen op het infrastructuurfonds en de jeugdprojectsubsidie van de stad.

Het Laatste Nieuws – 27/03/2015