Bestaande situatie

Vooraleer je gaat plannen is het belangrijk in kaart te brengen wat er reeds aanwezig is qua infrastructuur en ondersteuningsinstrumenten. Of belangrijker misschien wat er (nog) niet is!

In het omschrijven van de bestaande situatie kan je natuurlijk heel ruim gaan, doch dit is niet dé bedoeling van een planningsdocument. Inventarisatie wordt vooral nuttig als hiermee knelpunten en tekorten worden opgemerkt. Pas wanneer er een goed overzicht is van alle ‘problemen’ binnen de gemeente, kan dan met de behoeftepeiling in het achterhoofd een lijst met werkpunten worden opgesteld.

Deze inventaris is geen doel op zich. Onderstaande vragenlijsten zouden er vooral voor moeten zorgen dat er niets over het hoofd wordt gezien wanneer er doelstellingen worden opgesteld. Het is vooral belangrijk dat dit werk voldoende ingrediënten verzamelt voor het toekomstig beleid.

Werk je al enige tijd bij een gemeente of draai je al enkele jaren mee in de jeugdraad dan ben je wellicht al goed op de hoogte van de bestaande situatie. Je start immers niet met een onbeschreven blad, er zijn duidelijke vertrekpunten:

  • de actuele toestand van de infrastructuur van de jeugdwerkinitiatieven,
  • het voormalige en het huidige gemeentelijk beleid t.a.v. jeugdinfrastructuur,
  • de noden en behoeften van het jeugdwerk aan infrastructuur,
  • bevindingen van (gemeentelijke) actoren die ondersteuning bieden.