Gedeelde jeugdinfrastructuur: do's & don'ts voor gemeentebesturen

Onze ruimte is een kostbaar goed, belangrijk dus om er zuinig mee om te springen. Ook heel wat jeugdinfrastructuren worden weinig intensief gebruikt, en staan soms meerdere dagen per week leeg. Door in te zetten op het delen van infrastructuur kan het jeugdwerk mee zorgen voor een zuiniger ruimtegebruik.

Tegelijkertijd zijn er heel wat nieuwe of minder gevestigde jeugdwerk- of jongereninitiatieven die op zoek zijn naar een plek. Het delen van jeugdinfrastructuur en van ruimte in het algemeen biedt voor deze minder gevestigde groepen kansen om een plaats te vinden om hun activiteiten uit te oefenen.

We zien dan ook dat jeugdinfrastructuur de laatste jaren steeds meer wordt gedeeld. Soms succesvol, soms helemaal niet. Soms vrijwillig, soms uit noodzaak of opgelegd door de lokale overheid. De werkgroep jeugdinfrastructuur van De Ambrassade onderzocht goede en minder goede voorbeelden, en maakte een oplijsting van do’s en don’ts voor lokale besturen bij het delen van jeugdinfrastructuur.

Je kan de volledige tekst hier downloaden. Een samenvatting vind je hier.

Zelf aan de slag gaan om jeugdinfrastructuur te delen? Check dan de handleiding ruimte delen van De Ambrassade.

Dit luikje gaat specifiek over het delen van jeugdinfrastructuur, en over hoe het jeugdwerk kan bijdragen aan een zuiniger gebruik van onze ruimte. Maar ook schoolgebouwen, religieuze infrastructuren, leegstaande kantoren of fabrieksloodsen, braakliggende stukken grond of parkings kunnen gedeeld worden met kinderen, jongeren of jeugdwerk. Over het openstellen van zulke ruimtes die aanvankelijk niet bestemd zijn voor gebruik door kinderen of jongeren verwijzen we naar het project ‘ruimte delen is ruimte creëren’ van De Ambrassade.