Taak gemeente

Ook de mogelijkheden van de gemeente zijn beperkt. Het is dus helemaal niet ondenkbaar dat men binnen een beleidsperiode niet alle knelpunten kan verhelpen. Niet alles zal dus realiseerbaar zijn, en dit omwille van tijd, financiële middelen, personeelskracht, …

Het gemeentebestuur zal dus keuzes moeten maken. Het moet duidelijk zijn welke rol de gemeente wil (en kan) spelen.

  • Speelt de gemeente een minimale of maximale rol. Fungeert ze als beleidsbepaler, beleidsondersteuner of beleidsuitvoerder?
  • Treedt de gemeente op als eigenaar, verhuurder of beheerder?
  • Treedt de gemeente op als dienstverlener (technisch, juridisch, praktisch, inhoude-lijk)?
  • Treedt de gemeente op als (co)financier (subsidie, lening, borgstelling, …)?
  • Treedt de gemeente op als stimulator, ondersteuner, onderhandelaar?

In deze fase beschikt de gemeente over een oplijsting van toekomstige werkpunten om de toestand van de jeugdwerkinfrastructuur te verbeteren. Er is tevens zicht op de draagkracht en mogelijke rol van andere partners (jeugdwerk, parochie, …). Op basis hiervan zullen er keuzes bepaald moeten worden. Prioriteiten dienen te worden bepaald.

Het is raadzaam om de prioriteiten eerst op een algemeen niveau vast te leggen vooraleer je je vastloopt in de concrete aanpak van bepaalde knelpunten of noden.
Het is tevens handig om ergens de argumenten te noteren waarom bepaalde doelstel-lingen boven andere verkozen worden. Indien immers later mocht blijken dat er meer of minder middelen ter beschikking zijn hoeft dit keuzeproces niet opnieuw opgestart te worden.
Welke prioriteiten naar voor worden geschoven is uiteindelijk een zaak van het college van burgemeester en schepenen. Daarom is het belangrijk dat de communicatie tussen jeugddienst/jeugdraad en het college goed verloopt. Deze eerste ‘spelers’ kunnen ui-teraard op basis van hun achtergrond en expertise altijd suggesties doen aan het college.

Éénmaal er gekozen werd welke werkpunten men wil aanpakken, kunnen er doelstellin-gen geformuleerd worden die de gemeente wil realiseren. Hierna is het keuzeproces nog niet afgelopen. Zodra er bepaald is wat men wil aanpakken, dient men zich te be-zinnen over hoe men dit wil aanpakken.