Wat is er verzekerd?

Er bestaan verschillende manieren om je tegen brand te verzekeren. We zetten ze hier voor jou op een rijtje.

Het gebouw

Het gebouw kan op een drietal manieren verzekerd worden:

  • De werkelijke waarde
    Hierbij wordt de nieuwwaarde, waarvan slijtage in mindering wordt gebracht, vergoed.
  • De heropbouwwaarde of nieuwwaarde
    Dit is de waarde die nodig is om het gebouw opnieuw op te bouwen in nieuwe materialen. BTW, architectkosten en andere lasten worden hierbij ook in rekening gebracht. De waarde van de grond telt dan weer niet mee. Wanneer het gebouw vernield wordt door een brand, dan mag de verzekeringsnemer een nieuw gelijkaardig lokaal laten bouwen zonder dat men beperkt is door de verzekerde waarde.
  • Het eerste risico
    Hierbij bepaalt de verzekeringsnemer zelf het verzekerde bedrag. Indien bij een schadegeval het schadebedrag groter blijkt te zijn dan de verzekerde waarde, wordt het uit te betalen bedrag steeds beperkt tot de overeengekomen verzekerde waarde. Is het schadebedrag daarentegen lager dan de verzekerde waarde, wordt het uit te keren bedrag vanzelfsprekend beperkt tot de werkelijke schade.

De inboedel

Voor de verzekering van de inboedel zijn er een viertal vaak voorkomende vormen:

  • Nieuwwaarde
    Dit is de meest courante vorm van een inboedelverzekering. Er wordt gerekend met de waarde van het product op de dag van het ongeval. Slijtage wordt al in mindering gebracht.
  • Handelswaarde
    Dit gebeurt vaak voor antieke meubelen en juwelen. Het gaat in dit geval over de prijs die de verzekerde op de dag van het schadegeval normaal op de binnenlandse markt zou krijgen voor het beschadigde goed.
  • Kostprijs wedersamenstelling
    Hierbij gaat men op zoek naar de kostprijs om de goederen opnieuw samen te stellen. Het gaat vaak om documenten, digitale dragers…
  • Verkoopwaarde
    Hier wordt naar de waarde bij verkoop op de dag van het schadegeval gekeken. Deze vorm word dikwijls gebruikt voor dieren.