Organisatorische maatregelen

Enerzijds hebben we de maatregelen die te maken hebben met de manier waarop je je als organisatie gedraagt om mogelijke diefstal en vandalisme te voorkomen. Dat gaat dan vooral over de afspraken die je maakt.

Durf de hand in eigen boezem te steken: eigen nonchalant gedrag kan de oorzaak zijn van inbraken. De gelegenheid maakt dikwijls de dief en dat willen we voorkomen. Voorbeelden van nonchalant gedrag zijn:

  • ramen die tegenaan staan
  • deuren die niet voldoende afgesloten worden
  • een ladder die rondslingert
  • werkmateriaal dat achtergelaten wordt
  • tijdens een activiteit op locatie het lokaal niet op slot doen, want ‘je bent maar even weg’

Aandacht hiervoor kan veel kwaad voorkomen. Die aandacht begint bij jezelf: iedereen kent het eigen lokaal en de ploeg, en de zwaktes van beide. Bespreek die zwakke punten binnen je vereniging. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken zijn, waardoor de zwakke punten weggewerkt worden.

Maak alvast enkele afspraken en planning over de volgende zaken.

Waardevol materiaal

Laat geen kostbaar materiaal of geld achter in het lokaal. Daar staat meestal geen naam op. Het zou jammer zijn als het geld van de jaarlijkse wafelenbak in het lokaal bleef liggen om plots te 'verdwijnen'. Zet ook geen foto's van het waardevol materiaal in je lokaal op sociale media.

Na inzamel- of kasacties kun je het geld het beste met twee personen tellen en noteren/aftekenen hoeveel geld er wordt meegenomen naar een veilige plaats. Dat kan ook discussie achteraf vermijden.

Toegangscontrole

Wie mag er binnen en wanneer? Wordt het lokaal nog gebruikt door anderen en wanneer? Wordt er al eens iets gedronken in de lokalen? Wie mag er dan binnen en wie sluit er af?

Sleutelbeheer

Wie heeft een sleutel van welk lokaal? Heeft oud-leiding nog sleutels en waarom? Moet iedereen een sleutel hebben van het kot met die kostbare muziekinstallatie?

Je kunt er ook voor kiezen gepatenteerde sleutels te gebruiken. De cilinders zijn alvast beter geschikt tegen diverse vormen van inbraken. Het grote voordeel is dat je zo een goed zicht krijgt op het aantal sleutels dat in omloop is. Met die kennis in je achterhoofd kun je er dan bijvoorbeeld ook bewuster voor kiezen om een cilinder te vervangen als een sleutel onder verdachte omstandigheden verdwijnt.

Controle van de lokalen bij het einde van de werking

Zijn al de deuren op slot? Zijn alle ramen dicht? Werden de rolluiken neergelaten?

Zorg er altijd voor dat het onmogelijk is om binnen te kijken in je lokaal. Het kan gek klinken, maar soms kan een simpel gordijn al een drempel zijn om in te breken. Anderzijds biedt een gordijn wel meer de mogelijkheid om ongestoord bezig te zijn eens de inbreker binnen is. Vermijd in ieder geval altijd dat er kostbare dingen in het zicht liggen, zoals geld, een stereo-installatie, een beamer of een laptop.

Slingert er nog materiaal rond op het terrein? Het is heel frustrerend om na een inbraak vast te stellen dat de inbreker je eigen materiaal heeft gebruikt. Zorg er dus voor dat je dingen zoals een ladder, stoelen of een tuintafel niet laat rondslingeren rond je lokaal. Zij vormen een perfect hulpmiddel om op het dak of dichter bij een raam te komen. Sjorhout dat opgestapeld is tegen het lokaal is ook perfect om op te klimmen.

Drankvoorraad

Ook hier staat geen naam op en het heeft een bepaalde waarde, zelfs al is het leeggoed. Zorg dat de drank altijd op een goed afsluitbare plek opgeborgen wordt.

De zichtbaarheid

Een grote haag rond het lokaal kan wel leuk zijn, maar het zorgt er ook voor dat een potentiële dief ongestoord zijn of haar gangetje kan gaan. Op tijd snoeien is dus de boodschap.

De buren

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Haal de banden dan ook aan. Vraag hen of ze een oogje in het zeil willen houden. Speel de naaste buren jaarlijks de telefoonnummers van de verantwoordelijken door. Vraag hen ook bij de politie melding te maken van verdachte voertuigen die mogelijk op voorverkenning zijn. Zorg dat ook de politie de contactgegevens van de verantwoordelijken heeft, om bij een eventuele melding contact op te nemen en te polsen of bepaalde bewegingen rond het lokaal normaal zijn.

Meer tips over de relatie met je buurt, vind je op deze pagina.