Technieken

In dit onderdeel:

  • sanitair (toestellen, leidingen, regenwaterafvoer, zonneboiler)
  • elektriciteit (reglementeringen, richtlijnen)
  • verwarming en ventilatie

Technische installaties (verwarming, elektriciteit, water, gas, brandveiligheid...) moeten regelmatig gekeurd worden. Zorg dat dat in orde is, zodat je niet aansprakelijk gesteld kan worden.

  • Elektrische leidingen hoef je in een jeugdlokaal niet altijd weg te werken: leidingen in opbouw of in een kabelgoot kunnen even goed. Dat is zelfs gemakkelijker om aanpassingen te doen. Zorg voor voldoende lichtpunten en schakelaars. Stopcontacten zijn altijd handig.
  • Bij keuringsorganismen (gas en elektriciteit) zoals Vincotte of BTV vind je overzichtelijke brochures.
  • De brandweer van je gemeente geeft je – al dan niet tegen vergoeding – graag advies om een brandveilig lokaal uit te bouwen.
  • Nu ook regenwaterrecuperatie meer en meer verplicht is, moet je ook de waterinstallatie laten keuren (info op www.svw.be).Zodra je een tiental verwarmingstoestellen nodig hebt, is het aan te raden om een centrale verwarming te voorzien. Gasvuren met een muurdoorvoer die verse lucht van buiten aanzuigen (gesloten verbranding) zijn CO-veilig en voor het plaatselijk verwarmen van enkele lokalen bijvoorbeeld het interessantst.
  • Energiezuinig of duurzaam bouwen wordt alsmaar meer gesubsidieerd. Steek eens je licht op bij je gemeente, je energieleverancier en op www.energiesparen.be om te zien welke beloningen er mogelijk zijn. En twijfel vooral niet om je gloeilampen door spaarlampen te vervangen. Nog meer subsidies kun je terugvinden op www.premiezoeker.be.Sinds 1 januari 2006 zijn door de energieprestatieregelgeving ook de jeugdlokalen verplicht om een minimumdikte aan isolatie te voorzien en te zorgen voor voldoende ventilatievoorzieningen. Die isolatie-investering is niet zo snel terugbetaald als bij een woning, aangezien een jeugdlokaal minder gebruikt wordt. Toch is het een must en de moeite waard – zeker als de energieprijzen blijven stijgen. Je verbruikt minder energie, je kunt de zonnewarmte en de warmte van de mensen in de winter beter binnenhouden en je hebt een lagere comforttemperatuur. Die thermische isolatie zorgt ook voor een zekere akoestische isolatie, niet slecht dus! (Meer informatie op www.energiesparen.be)