Kostenbesparing

Een van de belangrijkste manieren om het budget rond te krijgen, is ervoor te zorgen dat de kosten zo laag mogelijk blijven. Waar mogelijk kunnen jullie zelf een deel van de werken uitvoeren of een beroep doen op deskundige mensen uit jullie omgeving die een handje willen toesteken.

Op de materiaalkosten kan er bespaard worden. Soms kun je tweedehands materiaal krijgen of goedkoop op de kop tikken. Er bestaan speciale tweedehands bouwzaken. Sommige aannemers laten ‘bekenden’ toe om net voor de afbraak nog bruikbare elementen te verwijderen, zoals een valse zoldering. Let wel op de veiligheid van dat soort materiaal (elektriciteit, gastoestellen, enz.) en zorg er altijd voor dat je correct verzekerd bent voor je met de groep iets gaat afbreken.

Ook nieuwe materialen kun je soms voor een prikje op de kop tikken. Kwalitatief goede materialen kosten na een faillissement heel wat minder.

Voor grote aankopen moet je zeker proberen korting te krijgen. Neem ook de tijd om te vergelijken. Spreek verschillende mensen aan om een zo laag mogelijke prijs te bedingen.
Hou bij dit alles ook de kwaliteit en de duurzaamheid in het oog. Al snel spullen moeten herstellen is niet alleen frustrerend, het kost vaak ook meer dan als je ineens wat meer investeert in stevig materiaal.

Neem ook zeker eens een kijkje op livios.be voor heel wat tips over financiering, en op energiesparen.be voor een bundeling van premies en subsidiemogelijkheden die te maken hebben met besparen op energie.

Een manier om inkomsten ‘in natura’ te genereren, is samenwerking met anderen. Je kunt heel wat besparen door binnen je groepsomgeving op zoek te gaan naar mensen die een handje kunnen toesteken. Misschien is de eigenaar van jullie gebouw wel bereid om een duit in het zakje te doen? Je kunt met bevriende jeugdverenigingen een gezamenlijk project op poten zetten.

Tot slot kun je heel wat kosten besparen door zoveel mogelijk werken zelf uit te voeren. Natuurlijk is hier wel de nodige ervaring en expertise vereist. Gebruik hiervoor je netwerk: informeer bij oud-leiding, ouders of mensen uit de buurt. Zij kennen ongetwijfeld de juiste personen.