Algemene principes

Besef dat je best ineens het volledige lokaal aanpakt als je begint met het bouwkundig beveiligen van je lokaal, en dat de beveiliging evenredig moet gebeuren. Het heeft weinig zin om aan de voorkant een superstevig slot te plaatsen en aan de achterkant van je lokaal de oude sloten te behouden. De inbrekers bekijken meestal eerst het volledige lokaal en kiezen er dan de zwakste plek uit.

Sta je op het punt om een jeugdlokaal te bouwen, dan is het aan te raden om het aantal buitendeuren te beperken. Hou daarbij natuurlijk ook wel rekening met de brandveiligheid. Als de ene algemene ingangsdeur dan nog eens goed verlicht en zichtbaar is van de straatkant is dit een goede optie.

Brandveiligheid: als je ervoor kiest om je lokaal bouwkundig te beveiligen, hou dan zeker rekening met de eisen en normen van de brandweer. Maatregelen om inbrekers de toegang tot het lokaal te ontzeggen, kunnen immers ook hun effect hebben op de brandveiligheid. Bij brand moeten je leden het lokaal immers snel kunnen verlaten. Bespreek je verbouwplannen dus veiligheidshalve eens met de brandweer.

Het is ook aan te raden om enkel de buitenschil van het lokaal te beveiligen. Eens de inbrekers binnen zitten, wordt de kans om gevat te worden kleiner en hebben ze in principe vrij spel. Binnendeuren afsluiten heeft meestal enkel het effect dat er meer schade is, en dat dus ook de kosten hoger zijn. Een zwaar hangslot op de kast met knutselmateriaal zal er bijvoorbeeld enkel voor zorgen dat die kast als eerste wordt opengebroken.

Een uitzondering op de regel kan wel als je ervoor kiest om je lokaal bouwkundig te compartimenteren. Dat wil zeggen dat je één kamer kiest die je volledig beveiligt en die wordt gebruikt om al je kostbaar materiaal in op te bergen. Dat is in principe goedkoper dan een volledige beveiliging, maar het voorkomt natuurlijk niet dat de inbrekers in het onbeveiligde gedeelte binnendringen, met alle kosten van dien.

Zorg ervoor dat inbrekers niet vanuit een ander, minder beveiligd deel toegang kunnen krijgen tot dat compartiment. Eenmaal binnen zijn ze immers onzichtbaar voor de omgeving en kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Een duidelijk pleidooi dus om te kiezen voor een buitenschilbeveiliging.

Zorg er ook voor dat de kwaliteit evenredig is. Het heeft geen zin om een superslot van 150 euro te kopen in een gespecialiseerde winkel en dat in een deur te plaatsen die je voor 15 euro bij de doe-het-zelver hebt gekocht.

Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de rest van het gebouw. Een zware ijzeren deur in een gyprocwand brengt niet veel zoden aan de dijk. Na diefstal zal de deur zeker nog onaangeroerd zijn, maar een gat in de gyprocwand is ook vrijwel zeker.

Vergeet zeker de aanhechtingspunten en de verankering van je deur of raam niet. Een superslot in een superdeur met slechte scharnieren heeft meestal wel een afschrikeffect, maar in principe blijft het even simpel om binnen te geraken.

Wanneer er zaken langs de buitenzijde van het gebouw bevestigd worden, maak je best gebruik van eentoerschroeven.