Wie zijn de daders?

Er zijn verschillende soorten daders. We onderscheiden twee profielen.

(Semi-)professionelen

Zij kennen 'hun job' en gaan goed voorbereid te werk. Ze weten wat de buit is en zijn zich bewust van de risico's die ze nemen.

Gelegenheidscrimineel/opportunist

Deze groep daders maakt gebruik van de gelegenheid die hun wordt geboden. Ze kiezen doorgaans voor afgelegen lokalen en stelen soms uit noodzaak. En soms is het puur vandalisme, om stoer te doen, groepsdruk.

De meeste inbraken in jeugdlokalen (naar schatting 80 %) worden gepleegd door de gelegenheidscrimineel. Jeugdhuizen zijn iets vaker het doelwit van de (semi-)professionele inbreker omdat daar dikwijls duurdere installaties en grotere sommen geld in de kassa te vinden zijn.

En je leden en leiding?

Hou er rekening mee dat de gelegenheidscrimineel zowel een externe als een interne kan zijn. Het klinkt op het eerste gezicht vreemd, maar ook bij je leden of leiding kunnen personen zitten die weleens iets meenemen. Het overgrote deel van jouw groep heeft goede bedoelingen, maar er kan altijd iemand met minder goede bedoelingen tussen zitten, of iemand die door moeilijke omstandigheden geen andere optie ziet dan jouw groep te bestelen. Let wel altijd op dat je niemand onterecht beschuldigt.

Goede afspraken kunnen pijnlijke situaties voorkomen. Vooral drank en eten zijn aanlokkelijk voor interne diefstal. Het is geen slecht idee om op voorhand na te denken over hoe je een dergelijk probleem zou aanpakken. Als je op het moment zelf een lid (of verantwoordelijke) van je organisatie betrapt op diefstal reageer je wellicht te emotioneel. Vertrouwen blijft altijd belangrijk in je jeugdorganisatie.