Rechten en plichten van de huurder

De huurwet legt verschillende rechten en plichten op. We sommen hier de belangrijkste op voor de huurder. Wil je meer weten, neem dan een kijkje in de brochure 'Jeugdlokalen & Overeenkomsten'.

Rechten van de huurder

Onderverhuren of huurovereenkomst overdragen

Huuroverdracht wil zeggen dat je het huurcontract overdraagt aan iemand anders. De overnemer wordt de rechtstreekse huurder en het contract loopt gewoon verder.

Onderverhuring betekent dat je (een deel van) het lokaal verder verhuurt aan iemand anders. Onderverhuren kan, maar natuurlijk niet langer dan de duur van je eigen huurcontract.

Beide rechten kunnen beperkt worden door een clausule in de huurovereenkomst.

Verbeteringen en veranderingen aanbrengen

Als huurder mag je onbelangrijke inwendige verbeteringswerken (vb. schilderen en behangen) verrichten, evenals verbeteringswerken bedoeld om het lokaal geschikt te maken voor de bestemming (vb. installatie centrale verwarming, scheidingswanden). Om zeker te zijn welke werken je mag uitvoeren, laat je best in de huurovereenkomst de werken beschrijven die mogen worden uitgevoerd. Neem je dit op in het contract, laat dan meteen ook vastleggen wat er op het einde van het contract met deze werken zal gebeuren. Het is namelijk zo dat de verhuurder kan eisen dat gedane werkzaamheden weer ongedaan worden gemaakt indien je die werken niet als huurder mocht uitvoeren.

Plichten van de huurder

Behoorlijk onderhoud van het gebouw

Je bent verondersteld je jeugdlokaal als een goede 'huisvader' in orde houden. D.w.z. dat je het lokaal niet laat verkrotten, kleine herstellingswerken doet, zorgt voor verwarming en verluchting in het gebouw, ervoor waakt dat er geen te grote beschadigingen worden aangericht, ...Ook werken die door je eigen fout (of door iemand van je jeugdvereniging) noodzakelijk zijn, dien je zelf te (laten) verrichten. Let wel, herstellingen ten gevolge van ouderdom of normale slijtage en grotere herstellingen (dak, muren, ...) zijn niét voor jouw rekening, maar voor de verhuurder (zie ook plichten van de verhuurder). Als huurder moet je de verhuurder hiervan tijdig op de hoogte brengen.

Betalen van de huurprijs

Je moet de huurprijs betalen zoals bepaald in de huurovereenkomst. Als je de huur contant betaalt, vraag je een betalingsbewijs. Als je via een post- of een bankrekening betaalt, kan je de betaling aantonen door het stortingsbewijs.

Bestemming respecteren

Je gebruikt het lokaal waarvoor het bedoeld is, m.a.w. bouw het niet om tot een supermarkt. Om de bestemming te wijzigen, dien je niet enkel rekening te houden met de eventuele stedenbouwkundige of andere voorschriften; ook de verhuurder (= eigenaar) moet zijn akkoord geven voor de bestemmingswijziging. Wijzig je de bestemming zonder akkoord van de verhuurder, dan kan hij de huurovereenkomst laten ontbinden.

Loopt de huurovereenkomst ten einde, of wordt die opgezegd, dan dient je lokaal zich ongeveer in dezelfde staat te bevinden als bij de aanvang van de overeenkomst. Indien de verhuurder vindt dat er huurschade is, moet hij dat kunnen bewijzen.