Rechten en plichten van de verhuurder

De huurwet legt verschillende rechten en plichten op. We sommen hier de belangrijkste op voor de verhuurder. Wil je meer weten, neem dan een kijkje in de brochure 'Jeugdlokalen & Overeenkomsten'.

Rechten van de verhuurder

De verhuurder mag je lokaal betreden

De verhuurder mag met een wettige reden op eigen houtje het lokaal betreden (vb. om te zien of de gevraagde herstellingswerken noodzakelijk zijn). Het is niet de bedoeling dat hij te pas en te onpas komt binnenvallen. Maak hier goede afspraken rond, leg ze indien nodig vast in het huurcontract. Je zorgt er uiteraard best voor dat je op goede voet blijft met de eigenaar.

Uitvoeren van de dringende herstellingen

De verhuurder heeft wettelijk 40 dagen tijd (vanaf het ogenblik waarop je deze gemeld hebt) om dringende herstellingen uit te voeren. Duurt het langer, dan kan je een huurprijsvermindering vragen.

Het verkopen van het lokaal

De verhuurder kan zijn eigendom ten allen tijde verkopen. De nieuwe eigenaar kan jou als huurder ofwel overnemen ofwel vriendelijk verzoeken te vertrekken, afhankelijk van de bepalingen in de huurovereenkomst.

Voorrecht op de inboedel

Stel dat je jeugdvereniging zich ongelooflijk in de schulden werkt, en je dus geen huurgelden meer kan betalen; dan kan de verhuurder bewarend beslag laten leggen op je meubilair e.d.. Bij de verkoop heeft de verhuurder dan een voorrecht op de opbrengst ten opzichte van eventuele andere schuldeisers.

Plichten van de verhuurder

Het lokaal ter beschikking stellen

Verwacht wordt dat je lokaal in goede staat is op het moment dat je het huurt. Is dit niet het geval, maar het wordt wel zo in het huurcontract vermeldt, dan kan je eisen dat eerst de nodige herstellingswerken plaatsvinden.

Het lokaal onderhouden

De verhuurder dient grote herstellingen, of herstellingen ten gevolge van ouderdom of normale slijtage voor zijn rekening te laten uitvoeren.
Ook huurherstellingen die te wijten zijn aan overmacht of door toedoen van een derde (vb. beschadiging aan je lokaal ten gevolge van vandalisme).

Het 'rustig genot' verschaffen

Dit betekent onder meer dat de verhuurder de voorwaarden van verhuring niet zomaar kan wijzigen. Ook herstellingen laten uitvoeren zonder de toestemming van de huurder is niet toegestaan, tenzij het om zeer dringende werken gaat. De verhuurder mag ook niet zomaar in het lokaal komen als daar geen dringende reden voor is. Bij onrechtmatig gebruik van deze uitzonderlijke situatie is de huiseigenaar schuldig aan huisvredebreuk.