Wie sluit het recht van opstal af?

Een recht van opstal is een soort ‘tijdelijk’ eigendomsrecht dat de opstalhouder heeft op de grond waarop zijn gebouw staat. Na 50 jaar vervalt het recht en keren de grond en de bouwwerken terug naar de opstalgever (de oorspronkelijke eigenaar van de grond). Het recht van opstal wordt voor lange termijn (maximum 50 jaar) verkregen.

De vergoeding zal wellicht laag zijn omdat de opstalgever het terrein in kwestie niet benut en hier in de toekomst ook geen concrete plannen voor heeft. In jeugdwerkverband zullen de opstalgevers ook eerder overheden of instanties zijn die hun terreinen niet willen verkopen, maar door het toekennen van een opstalrecht toch voor een bepaalde periode aan een nood willen voldoen. De opstalgever zal wellicht achter het openbaar nut staan dat een jeugdwerkinitiatief vertegenwoordigt.

De overeenkomst kan ook afgesloten worden met een particulier persoon die een feitelijke vereniging vertegenwoordigt. In de overeenkomst kan voor de eigenaar een clausule opgenomen worden om binnen een bepaalde tijdsspanne op de grond een jeugdinfrastructuur op te trekken. Mocht dit niet gebeuren, dan vervalt de overeenkomst.