Hand- en bankgiften

Goederen die je kunt vastnemen (bv. cash geld, schilderijen ...), ook wel ‘lichamelijk roerende goederen’ genoemd, kunnen geschonken worden door een eenvoudige overhandiging. Ze worden als het ware vanuit de handen van de schenker in de handen van de ontvanger gelegd, waardoor we spreken van een handgift.

Alleen als de schenker na de handgift nog drie jaar in leven blijft, moeten er op die schenking geen rechten betaald worden. Die regeling wil voorkomen dat mensen die weten dat ze binnenkort zullen sterven de successierechten omzeilen.

Bij geldsommen kun je ook voor een bankgift kiezen. Hierbij wordt het geld niet overhandigd maar gewoon overgeschreven.

Bij een bankgift moet de schenker, net zoals bij de handgift, nog drie jaar in leven blijven om vrij van rechten te blijven. Je mag ook geen mededeling in de overschrijving opnemen, anders moeten er schenkingsrechten betaald worden. De bankgift moet wel gepaard gaan met een geschrift waaruit blijkt dat de schenker zelf beslist heeft om het geld te schenken. Laat je hiervoor best informeren bij de bank, of eventueel bij een notaris.

Bij giften vanuit een andere vzw informeer je best vooraf bij een deskundige (bv. een bankier of notaris), zodat je de meest aangewezen techniek kunt toepassen. Dat is van belang om hoog oplopende kosten te vermijden.

Als laatste geven we nog mee dat je de ‘reservataire erfgenamen’ nooit tekort mag doen. De reservataire erfgenamen zijn de kinderen, ouders en echtgeno(o)t(e) van de erfgenamen. Zij zijn wettelijk beschermd. Bij het overlijden van de schenker zal er nagegaan worden welke erfgoederen er nog in de nalatenschap zitten, plus welke schenkingen de overledene tijdens zijn of haar leven deed. Als je een grote schenking gekregen hebt, zouden de reservataire erfgenamen een vordering kunnen instellen, waardoor je een deel van de schenking moet teruggeven.