Inkleding

Niet alleen de vaste constructie van het lokaal, maar ook de aankleding van die ruwbouw heeft een belangrijke invloed op de brandveiligheid van je lokaal. We hebben het dan over de permanente aankleding (plafond, vloer…) van het gebouw. Vast bevestigde bekleding en wandversiering moeten van die aard zijn dat zij niet tot brandvoortplanting en rookontwikkeling bijdragen.

We weten dat het onrealistisch is om te verwachten dat je alle brandbare materialen uit je lokaal weert. Dat zou de jeugdlokalen bovendien erg kil en ongezellig maken. We willen jou wel duidelijk maken dat de inkleding van een lokaal serieuze risico’s met zich mee kan brengen. Probeer hier dus bewust mee om te springen. Zorg ervoor dat brandbare materialen altijd uit de buurt blijven van alle mogelijke hitte- en ontstekingsbronnen. We denken hierbij zeer specifiek aan verwarmingstoestellen, lampen en elektrische apparaten.

Tips in verband met inkleding

  • Gordijnen kunnen gemakkelijk vuur vatten. Let op dat ze niet op de radiatoren of kachel rusten: hierdoor kan snel brand ontstaan. Eventueel kan je opteren voor brandwerende gordijnen of een ander type zonwering.
  • Slingers knutselen met papier is tof, maar papier is uiterst brandbaar.
  • Oude tenten of camouflagenetten geven je lokaal een ‘avontuurlijke’ en ‘coole’ look, maar vallen ook brandend op je hoofd als er brand uitbreekt. 
  • Een muur vol posters maakt van je lokaal een jeugdige plek. Maar via deze posters slaat het vuur snel over naar ander brandbaar materiaal.Hang posters daarom minimaal 1 meter uit elkaar. Zo slaat de brand minder snel over van de ene naar de andere muur.
  • Zetels en kussens staan niet altijd meteen in lichterlaaie als ze in contact geweest zijn met vuur. Ze kunnen uren en dagen smeulen vooraleer er brand ontstaat. Stoffen zetels zullen sneller vuur vatten dan lederen zetels.
  • Een kerstboom is mooi in een jeugdlokaal en tof om met de leden te versieren. Maar weet wel dat een kerstboom uiterst brandbaar is, zeker wanneer hij al enkele dagen uitgedroogd in je lokaal staat. Best behandel je de kerstboom vooraf met een brandvertrager (verkrijgbaar in doe-het-zelf winkels). Laat de lichtjes van de kerstboom nooit branden als er niemand in de buurt is en zet zeker geen kaarsjes in de buurt.