Inkomstenraming

Je zoekt uit hoeveel kapitaal je al bezit en wat je waar nog kunt krijgen. De som hiervan zou je bouwkosten moeten kunnen dekken. Zo klinkt het heel eenvoudig, maar geld groeit helaas niet aan de bomen. Bovendien staat er op een contract van een architect expliciet vermeld dat de opdrachtgever bevestigt dat hij of zij over het nodige geld beschikt.
Net als bij het vorige kopje (kostenraming) krijg je op het einde van dit stuk ook een voorbeeldformulier dat je concreter op weg kan helpen.

Een inkomstenraming opmaken

Je jaarlijks terugkerende inkomsten zijn normaal gezien goed in kaart te brengen en ze geven alvast de nodige zekerheid. Daarnaast zul je ook nieuwe acties op touw moeten zetten om voldoende fondsen te verwerven. Denk na over mogelijke acties en probeer in te schatten hoeveel die zullen opbrengen.

Verder kun je een beroep doen op subsidies of fondsen. Ga na of je subsidies kunt krijgen van de gemeente, of de parochie een duit in het zakje wil doen...

Stel een degelijk dossier samen van je geplande werken en de geschatte inkomsten en uitgaven. Dat dossier kun je gebruiken om subsidies aan te vragen, maar het kan ook heel nuttig zijn om sponsors te overtuigen om een duit in het zakje te doen.

Je kunt ook eens nagaan of je ergens goedkoop een lening kunt afsluiten of een systeem van belastingvrije giften kunt opzetten. Sommige nationale jeugdwerkkoepels kregen al een speciale erkenning van het Ministerie van Financiën om dergelijke giften te ontvangen.Informeer dus zeker eens bij hen. Ouders en sympathisanten kunnen dan een fiscaal attest krijgen als ze voor minstens € 30 sponsoren, zodat ze die gift van hun belasting kunnen aftrekken.

Kun je hiervoor niet bij je jeugdwerkkoepel terecht? Geen paniek, ook bij de Koning Boudewijn Stichting (www.kbs-frb.be) kun je een aanvraag indienen om een projectrekening te openen. Wordt je dossier goedgekeurd, dan kun je ook via die weg attesten bezorgen.

Meer ideeën om geld te ‘vinden’, vind je in de brochure ‘Jeugdlokalen en Financiën’ van Locomotief.

Check zeker ook eens de site www.premiezoeker.be voor mogelijke subsidies en premies.

Wat heb je al?

Bekijk wat het kapitaal is dat je al ter beschikking hebt, maar bekijk vooral ook wat je wilt investeren. Betrek hierbij zowel de leidings- of bestuursploeg als de mensen van een eventueel bouwcomité. De uiteindelijke beslissing laat je best over aan de leidings- of bestuursploeg, eventueel aangevuld door mensen van het bouwcomité (zij kunnen een adviserende stem hebben).

Het mag niet gebeuren dat de leidings- of bestuursploeg voor een voldongen feit gesteld wordt als plots blijkt dat het jaarlijkse werkingsgeld opgesoupeerd werd aan (ver)bouwkosten.

Voorzie genoeg reserve voor de pedagogische werking van je jeugdvereniging of voor onverwachte dingen.

Wat kun je krijgen? Wat moet je zoeken?

Op verschillende manier kun je geld in het laatje brengen. Je kunt daarbij best op meerdere paarden wedden. In de brochure ‘Jeugdlokalen & Financiën’ van Locomotief vind je hierover heel uitgebreid informatie.
Kort samengevat komt het neer op de volgende soorten inkomsten:

  • Overheid: gemeente, provincie, intercommunales...
  • Eigen groepsomgeving: parochie, oud-leiding...
  • Eigen acties
  • Giften en leningen: belastingvrije giften, lotingsysteem, goedkope leningen
  • Samenwerkingen: Bouworde, CJT, Koning Boudewijnstichting, beroepsopleidingen, Toerisme Vlaanderen

Voorbeeldformulier inkomstenraming

Maak zeker een inkomstenraming. Het kan je veel onverwachte zorgen besparen.
Hou bij de inkomstenraming rekening met de volgende factoren:

  • Hoeveel geld krijg je?
  • Van wie krijg je dat?
  • Wanneer krijg je het?
  • Hoe zeker ben je dat je het zal krijgen?
  • Waarvoor mag het gebruikt worden?
  • Is het een goedkope lening (die je dan later moet terugbetalen) of een schenking?
  • Kortingen of sponsoring ‘in natura’ kun je best gewoon opnemen in de kostenraming (en dus minder kosten aanrekenen).

Wees toch alert, want onverwachte kosten zijn snel gemaakt.Bezoek zeker eens de site www.premiezoeker.be, een site waar je duidelijk terug vindt welke premies en subsidies je kunt aanvragen.

Uit de inkomstenraming kan blijken dat:

  • je je project moet faseren omdat het geld niet allemaal tegelijkertijd zal komen;
  • je de kosten zult moet drukken door zaken te schrappen;
  • je de kosten zult moeten drukken door sommige werken zelf uit te voeren;
  • je meer steun zal moeten zoeken;
  • of ideaal: dat je genoeg inkomsten zult hebben en de werken dus volledig kunt uitvoeren!

We geven je graag een voorbeeldformulier voor inkomstenraming. Het is maar een voorbeeld. Wellicht pakken jullie dat liever nog net iets anders aan.