Kostenbesparing

Geld: je kunt er nooit genoeg van hebben. In dit deeltje hebben we dan ook aandacht voor manieren om de kosten laag te houden. Je kunt bijvoorbeeld veel werken zelf uitvoeren. Of je kiest bewust voor goedkopere materialen. Je kunt ook je bouwambities verkleinen of faseren in de tijd.
Elk van die keuzes heeft ook negatieve kanten. Zo is het risico groter dat je zelf de muur wat scheef metselt. Of na enkele jaren mag je de goedkope materialen vervangen. Overloop dus eerst goed alle opties voor je keuzes maakt!

Kosten drukken door zelf werken uit te voeren

Behalve de financiële kun je best ook inschatten welke logistieke, bouwtechnische en deskundige steun je verwacht.

Waar mogelijk kunnen jullie zelf een deel van de werken uitvoeren of een beroep doen op deskundigen uit de omgeving van jullie groep die een handje willen toesteken. De juiste mensen zoeken in je omgeving (vrienden, familie of kennissen) kan heel wat helpen om de kosten te drukken. Ga wel goed na of dat effectief rendeert.

Probeer te achterhalen welke zaken je zelf kunt uitvoeren en wat je moet uitbesteden. Op hoeveel vrijwilligers kun je een beroep doen, en wat zijn hun capaciteiten? Zitten er deskundigen tussen? Of kun je met bepaalde organisaties een samenwerking aangaan, zoals scholen met beroepsopleidingen? Ga na of je ergens tweedehandse bouwmaterialen op de kop kunt tikken of recupereren.

Heb je te weinig geld ter beschikking? Ga dan zeker op zoek naar extra mensen in je omgeving die kunnen helpen met hun deskundigheid. In het hoofdstuk Mensen (zie bladzijde 83) vind je heel wat informatie over de aanpak hiervoor.

Kosten drukken door goedkopere materialen te gebruiken

Ook op de materiaalkosten kun je besparen. Soms kun je tweedehands of afgedankt materiaal krijgen of goedkoop op de kop tikken. Er bestaan speciale tweedehandsbouwzaken. Op internet vind je een aantal websites met tweedehandse bouwmaterialen13.
Sommige aannemers laten ‘bekenden’ toe om net voor de afbraak nog bruikbare elementen te verwijderen (valse zoldering, sanitair...). Let wel op de veiligheid van dat soort materiaal (elektriciteit, gastoestellen) en zorg altijd dat je correct verzekerd bent voor je met jouw jeugdvereniging iets gaat afbreken.

Ook nieuwe materialen kun je soms voor een prikje te pakken krijgen. Kwalitatief goede materialen kosten na een faillissement heel wat minder.
Voor grote aankopen moet je zeker proberen een korting af te dingen. Neem ook de tijd om te vergelijken; spreek verschillende mensen aan om een zo goedkoop mogelijke prijs te bedingen.

Hou bij dat alles ook de kwaliteit en de duurzaamheid in het oog. Al kort na de werken spullen moeten herstellen is niet alleen frustrerend, het kost vaak ook meer dan meteen iets meer investeren in stevig materiaal.
Concrete ideeën en materiaalvergelijkingen vind je terug in een andere brochure van Locomotief: ‘De Steenworp’14.

Kosten drukken door zaken te schrappen

Heb je alle mogelijkheden afgetast en heb je toch nog te weinig middelen? Dan wordt het tijd om sommige zaken te schrappen. Betrek de leidings- of bestuursploeg goed bij die keuze. Het eventuele bouwcomité kan hierover een advies geven, maar neemt de beslissing niet zonder de leidingsploeg.