Bouwvergunning en bouwplan

Zonder meer een jeugdlokaal (ver)bouwen of afbreken kan niet meer. De ruimte in de gemeente is schaars en het gemeentebestuur dient hier dan ook planmatig mee om te gaan. Voor nieuwbouw of verbouw is het dus noodzakelijk contact op te nemen met de stedenbouwkundige dienst.

De bouwvergunning

Wanneer gebouwd of verbouwd wordt is er vaak een bouwvergunning nodig. De algemene regel is dat er bij het (ver)bouwen van een constructie een bouwvergunning vereist is. Het begrip ‘bouwen’ wordt hier heel ruim bekeken. Ook voor het bouwen van een veranda, het plaatsen van een reclamebord, van houten afsluitingen, van verhardingen en van afsluitingen die uit betonplaten bestaan, is bijvoorbeeld een bouwvergunning nodig.
Er zijn uiteraard uitzonderingen op deze regel en een aantal werken zijn vrijgesteld van vergunning. Op www.ruimtelijkeordening.be tref je een overzicht aan van werken waar je al dan niet een vergunning voor moet aanvragen. Hieronder staan de meest voorkomende voorbeelden op een rijtje:

  • Onderhouds of herstellingswerkzaamheden die geen invloed hebben op de stabiliteit, voorbeelden zijn: het vervangen van ramen door identieke ramen, het vervangen van pleisterwerk, het herstellen van kapotte verhardingen en het vervangen van kepers:
  • Tijdelijke werken die nodig zijn voor het uitvoeren van de normale werken, zoals de opslag van grond, tijdelijke verhardingen om de werf te bereiken en werfkranen;
  • Er is geen vergunning nodig voor de plaatsing van sanitaire, elektrische, verwarmings-, isolerings-, of verluchtingsinstallaties binnen een gebouw;
  • Er is geen vergunning nodig voor de inrichtingswerkzaamheden binnen een gebouw of de werkzaamheden voor de geschiktmaking van lokalen.
    Door de werken mag het gebruik van het gebouw niet veranderen. Ook mag het aantal woongelegenheden niet wijzigen;
  • Er is geen vergunning nodig voor de volgende zaken bij vergunde gebouwen:
    • dakvlakvensters en/of fotovoltaïsche zonnepanelen en/of zonneboilers in het dakvlak tot een maximum van 20% van de oppervlakte van het dakvlak in kwestie;
    • fotovoltaïsche zonnepanelen en/of zonneboilers op een plat dak;
    • het kaleien of pleisteren van gevels;
    • het aanbrengen van steenstrips op een gevel;
    • het aanbrengen van een waterwerende en isolerende afdekking op blinde zijgevels;
    • het plaatsen van uitklapbare of uitrolbare zonneschermen aan ramen. Die zonneschermen mogen zich niet bevinden boven het openbaar domein;
    • het plaatsen van voorzetrolluiken;
    • het omvormen van een plat dak tot extensief groendak met lage begroeiing zoals een vetplanten-, mos-, gras- en/of kruidendak.
  • Er is geen vergunning nodig voor de plaatsing van een ondergronds regenwaterreservoir, een septische put, een bezinkput, een ondergrondse waterzuiveringsinstallatie, een infiltratiebed en/of een ondergrondse brandstoftank voor de verwarming van een vergund gebouw. Deze installaties moeten minimum één meter van de zijdelingse en achterste perceelsgrenzen verwijderd blijven

Let op: een aantal van vergunning vrijgestelde werken mogen enkel uitgevoerd worden als ze niet strijdig zijn met geldende reglementeringen bijvoorbeeld een stedenbouwkundige verordening of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

Procedure voor de aanvraag van een bouwvergunning

  1. Samenstellen van het aanvraagdossier

In heel wat gevallen is de medewerking van een architect vereist voor het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning (vroeger "bouwvergunning" genoemd). Die architect zorgt dan in jouw plaats dat het aanvraagdossier alle nodige documenten en plannen bevat. Als aanvrager moet je dan enkel die documenten ondertekenen.

Is de medewerking van een architect niet vereist? Dan mag je zelf het aanvraagdossier samenstellen.

  1. Indienen van het aanvraagdossier
  • Jij (of je architect) dient de aanvraag op het gemeentehuis in. 
  • De aanvraag kan ook met een aangetekende brief worden verzonden. 
  1. Behandeling van de aanvraag

De decreten ruimtelijke ordening voorzien in twee vergunningssystemen. Als de gemeenten voldoen aan een aantal voorwaarden, dan zijn  ze 'ontvoogd' en dan kunnen ze sneller een bouwvergunning afleveren. Bij gemeenten die nog niet ontvoog zijn zal je langer op je vergunning moeten wachten.