Binnenschrijnwerk

Materiaal Prijs Hanteerbaarheid Onderhoud & slijtage Milieuvriendelijkheid Gebruikscomfort
Massief hout --- + ++ +++ n.v.t.
MDF +/- ++ +/- +/- n.v.t.
Multiplex +/- + + +/- n.v.t.
Spaanplaat/vezelplaat +++ +/- - +/- n.v.t.
OSB + + +/- +/- n.v.t.

Terminologie

  • MDF (Medium Density Fiberboard)
    Dit is een in de massa geperste houtvezelplaat op basis van heel fijne houtvezels (egale gladde plaat).
  • multiplex
    Bestaat uit fineerlagen die loodrecht op elkaar verlijmd zijn en waarbij de houtstructuur nog duidelijk herkenbaar is. Multiplex is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen (bv. beuk, eik, …)
  • spaanplaten
    Bestaan uit geperste spanen, deze zijn meer zichtbaar en niet gestructureerd.
    Spaanplaten bestaan ook met standaardafwerking:
    • gemelamineerd: een kunststoflaagje werd er opgekleefd (kan losscheuren…)
    • gestratifieerd: het laagje is er opgespoten (degelijker en steviger) (bv. keukenwerkbladen, schabben voor planken,...)
    • met een fineerlaagje (bv. beuk, eik, …).
    • Deze afwerkingsmethoden kunnen ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld MDF of multiplex.
  • OSB (Oriented Strand Board)
    Houten plaatmateriaal met grote spanen (‘strands’) die 'georiënteerd' zijn. Hierdoor heeft OSB een grotere sterkte dan de klassiek spaanplaat.

Opmerking: OSB wordt ook voor veel binnentoepassingen gebruikt, maar is hier niet specifiek voor gemaakt (zie onderdak bij ruwbouw).

De verschillende platen kun je herkennen op basis van hun structuur: dit gaat van heel fijne vezels (MDF) over grove spanen naar duidelijk grotere houtspanen (OSB); Multiplex herkent men aan zijn gelaagdheid.

Woordje uitleg

  • Onderhoud/slijtage:
    MDF is minder goed bestand tegen vocht tenzij de plaat van een afwerkingslaag werd voorzien. Dan bekom je een gladde plaat met een mooier uitzicht; de plaat is dan ook eenvoudig te schilderen.
    Beschadigingen zijn bij MDF en massief hout gemakkelijk weg te schuren, bij andere materialen is dit niet zo eenvoudig.
    Spaanplaat heeft een minder goede stevigheid (wel afhankelijk van de gebruikte dikte) en een slechte vochtweerstand. Nooit gebruiken op plaatsen waar ze nat kan worden!
    OSB heeft een ruwer oppervlak dan de andere platen, de 'houtspanen' kunnen bij slecht onderhoud loskomen.
  • Het is moeilijk om de materialen op milieuvriendelijkheid te quoteren daar dit sterk afhankelijk is van het type plaat en de behandeling hiervan.
    Hoe lager de formaldehyde-emissie, hoe beter (E1 = lage formaldehyde-uitstoot). Deze chemische stof zit in de lijmen die gebruikt worden om de platen te persen.
    Groene platen die geïmpregneerd zijn om een vochtbescherming te krijgen zijn milieuonvriendelijk. Ook massief hout is niet altijd onschadelijk indien het voorbehandeld of ‘geïmpregneerd’ werd…

Let erop dat je massief hout/platen met FSC-label koopt: dit is hout afkomstig uit een verantwoord bosbeheer. De lijst van leveranciers hiervan kan je aanvragen bij het WWF.

Tips

  • Gebruikte dikte in relatie tot het gebruikte doel is belangrijk! (i.v.m. doorbuiging, stevigheid,…)
  • Buiten of in lokalen waar veel water gebruikt wordt, gebruik je best een aangepast plaatmateriaal. Zo vormen bv. bekistingplaten (betonplex of multiplex met bruinzwarte beschermingslaag aan weerszijden) een goedkoop alternatief voor de duurdere ‘trespa’-plaat.
  • Indien je OSB gebruikt als plaatmateriaal kan je aan je leverancier een tweezijdig geschuurde plaat vragen, deze is minder ruw en makkelijker te behandelen;
  • In functie van herbruikbaarheid is ineenschroeven makkelijker demonteerbaar dan verlijmen!