Wandafwerking

Wandafwerking

In dit deel worden de verschillende afwerkmogelijkheden van binnenwanden overlopen. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de graad van afwerking van de ondergrond verschilt van toepassing tot toepassing: sommige afwerkingen vereisen een gladde ondergrond (nl. bepleistering, plaatmateriaal), andere afwerkingen zijn dan weer eenvoudig toepasbaar op de ruwe constructie.

Materiaal

prijs

hanteerbaar-heid

onderhoud & slijtage

Milieuvriende-lijkheid

gebruiks-comfort

planchet – hout

±

+

+

++

++

planchet – PVC

+

+

-

- -

-

tegels

-

-

++

±

±

kurk

-

±

±

++

++

behangpapier

+

±

-

afhankelijk v/d soort

+

glasvezelbehang

±

+

±

-

±

verf

+++

+++

±

afhankelijk v/d soort

+++

De prijs is relatief en sterk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. In het onderdeel kostprijs wordt enkel de kostprijs van het materiaal op zich vergeleken, niet de hele wandopbouw.

Bepaalde wandafwerkingen zoals tegels, kurk, behangpapier glasvezelbehang en verf vereisen een gladde ondergrond (= meestal bepleistering). Dit aspect wordt hier buiten beschouwing gelaten.

Tegels worden voornamelijk gebruikt voor wandafwerking van keukens, toiletten en wasplaatsen. In deze ruimtes worden ze toegepast omdat ze hygiënisch, waterbestendig en gemakkelijk te reinigen zijn.
Wandtegels zijn doorgaans vervaardigd uit gebakken klei en zijn vrijwel altijd geglazuurd om ze waterdicht te maken.

Een milieuvriendelijk alternatief voor glasvezelbehang is cellullosebehang - verkrijgbaar in de speciaalzaak.

Het onderhoud van PVC-planchetten is eenvoudig; wat de slijtage betreft kun je wel problemen krijgen met de stevigheid. Deze planchetten zijn namelijk makkelijk kapot te 'sjotten'.

De milieuvriendelijkheid van kurk daalt naargelang het soort van verlijming en of er al dan niet een voorbehandeling gebeurt.

Gebruikscomfort: verf nodigt uit tot creativiteit en kleurgebruik en kan op een eenvoudige manier regelmatig veranderd worden.

Tips

Wandtegels zijn bijna altijd dunner dan vloertegels. Ook hebben ze o.a. andere sterkte-eigenschappen: let erop dat je nooit wandtegels als vloerbekleding gebruikt! Andersom kan meestal wel.

Wandtegels worden meestal eerst geplaatst, voordat de vloer komt. Legt men eerst de vloer dan kunnen de nodige beschadigingen ten gevolge van de uitvoering optreden.

Indien je toch opteert voor een synthetische verf, let er dan op dat je goed verlucht en ramen en deuren openzet.

Verfsoorten

Voor het schilderen van muren, plafonds, maar ook voor het behandelen van binnen-en buitenschrijnwerk bestaan specifieke producten (plafond- en muurverf / lakverf / beits / grondverf).

Het is goed om weten dat er ook zoiets bestaat als hittebestendige verven (op radiatoren), speciale betonverven en metaalverven.

Hierbij wordt een kort overzicht gegeven van een aantal verschillende soorten verven met hun belangrijkste kenmerken.

Natuurverven:

  • op lijnoliebasis of op waterbasis;
  • heel milieuvriendelijk én een belangrijk pluspunt: niet schadelijk voor de gezondheid van de schilder;
  • qua kostprijs zijn ze vergelijkbaar met de kwalitatieve traditionele verven;
  • voor muren zijn kalkverf en caseïneverf leuke, goedkope alternatieven.

Synthetische verven: er zijn 2 soorten: watergedragen verven en solventhoudende verven.

Watergedragen verven (bv. acrylaatverf), zijn minder schadelijk voor mens en milieu dan verven met solventen als oplosmiddel. Deze verven bevatten echter meestal nog schadelijke stoffen die de houdbaarheid verlengen. Het is dus zeker geen ‘milieuvriendelijk’ product zoals dikwijls verkeerdelijk wordt verkondigd, ze worden nog steeds op een synthetische basis aangemaakt.

Solventhoudende verven bevatten solventen die verdampen tijdens het verwerken en het drogen, die schadelijk zijn voor de gezondheid (talrijke typische ‘schildersziekten’). Deze verven zijn trouwens in vele landen reeds verboden!