Ondertekenen van een contract

Hoe bereid je je voor op het ondertekenen van een overeenkomst? Sommige contractuele bepalingen kunnen immers behoorlijke gevolgen hebben.

Wie mag ondertekenen?

Laat nooit een minderjarige een contract ondertekenen, burgerrechtelijk is een minderjarige immers niet handelingsbekwaam. Bij vzw’s zal bovendien de handtekenbevoegdheid in de statuten vaak aan bepaalde personen toegewezen worden (bv. secretaris en voorzitter).

De kleine lettertjes

Bekijk alles grondig voor je een contract afsluit. Lees eventueel met enkele mensen het contract na. Meer ogen zien meer kleine lettertjes.

Wil je een vloer bijvoorbeeld laten egaliseren én waterpas maken, dan moet dat alle twee vermeld staan in het contract. Bij egaliseren zullen er geen oneffenheden meer in je vloer zitten, maar je kunt wél nog altijd een vloer hebben die niet waterpas ligt.

Vraag gerust raad aan een expert, sommige contracten zijn in zo’n vakjargon opgesteld dat een doorsnee vrijwilliger hier niets van begrijpt.

Aansprakelijkheid

  • Ben je een feitelijke vereniging?
    Let dan op met contracten ondertekenen. Het zijn immers de individuele leden die zich persoonlijk verbinden tot de verplichtingen van de vereniging. De vereniging heeft geen rechtspersoonlijkheid.
    Concreet betekent dat dat de medewerkers die de contracten afgesloten hebben, hun verbintenissen moeten nakomen. Degene die het contract ondertekende, zal dus persoonlijk opdraaien voor eventuele schulden.
  • Ben je een vzw?
    Dan vermeld je altijd de naam van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden ‘vereniging zonder winstoogmerk’ of door de afkorting ‘vzw’, én het adres van de zetel van de vereniging. Die verplichting moet strikt nageleefd worden. Als dat niet het geval is, kan dat persoonlijke aansprakelijkheid tot gevolg hebben.